Digitale kooropnames: Projectkoor De Dorpskerk Berkel en Rodenrijs

Geen live koor? Dan maar digitaal

In onze Dorpskerk te Berkel en Rodenrijs is de laatste jaren een Projectkoor actief. Een samenstelling van enthousiaste zangers. Zij worden gedirigeerd door Friso Woudstra, een conservatorium afgestudeerd pianist en dirigent. Door de Corona crisis werden zij verhinderd samen te zingen. Een klein committee bedacht dat het misschien leuk was om een soort digitale kooropname te maken, zoals deze ook wat meer online te zien waren. Uiteraard wilde ik daar aan mee helpen, want muziek is m’n passie, en helpen al helemaal. Daarnaast is zoiets een interessante uitdaging! Daarnaast zag ik ook gelijk een mooie gelegenheid om wat natuurbeelden uit mijn buurt in de video te verwerken. Zo geschiedde de eerste video. Er kwam uiteindelijk nog beest veel bij kijken, want zoveel verschillende geluidsporen en video’s vind een computer best wel een uitdaging. Ook moet het geluid netjes worden gebalanceerd, genoeg leuke elementen om mee te stoeien.

Smaakt naar meer

De eerste video was een groot succes. Dit smaakte naar meer en zodoende lag er al snel een aanvraag voor een volgende klaar. Friso kon uiteraard weer aan de slag met nieuwe arrangementen, en ik kon gaan bedenken welk natuurgebied ik nu zou gaan vastleggen. Gezien ik naast de Ackerdijkse  Plassen woon heb ik daar genoeg inspiratie om uit te putten, dus dat was geen probleem. Toch probeer je je vorige werk wel te verbeteren of te finetunen. Aan de opzet zelf, de lettertype en titels hoede ik niet zoveel meer te werken, dus de volgende video ging al een stuk sneller. 

Geniale composities

Eigenlijk is het voor mij een beetje meeliften om de genialiteit van Friso en de zangkunsten van het Projectkoor. Friso is een muzikaal genie en wist ook telkens meer partijen te verzinnen voor het koor. Allemaal niet even makkelijk, dus ik kreeg ook vaak berichtjes van de zangers: ‘als het niet klinkt niet gebruiken hoor’, maar eigenlijk heb ik geen geluidssporen genegeerd. In dit geval gaat het om de harmonie, en als die stemmen samenkomen is er magie. Maar daar komt ook het werk van Friso bij kijken. Friso stuurt aan iedere partij, van Sopraan tot Bas een losse zangpartij op via opname en via bladmuziek, zodat men thuis daar lekker op kan studeren. 

4 seizoenen

Toch neemt iedere video toch aanzienlijk veel tijd in beslag, met name om alle sporen precies netjes over elkaar te zetten en het geluid te balanceren.  Ook wordt het wat grauwer in de winter, waardoor de natuur ook wat minder spannend wordt, dus meer uitdaging om mooie beelden te schieten. Het mooie is dat je hierdoor de lente, zomer, herfst en winter mooi ziet terugkomen in de natuurbeelden. We sluiten af met Angels heard on high. Ik moet zeggen, deze video’s zijn een puur resultaat van de lockdown, gelukkig dus toch een lichtpuntje in 2020!