Opleiding Cinematografie: een ‘rollercoaster’ dolly Ride

Opleiding Cinematografie: een 'Rollercoaster' dolly ride

Module Cameraman

Omdat de opleiding Cinematografie redelijk intens is om achter elkaar te doen heb ik eerst de Montage module gevolgd. In de maand november 2020 heb ik dan uiteindelijk de Cameramodule en Cinematografie module kunnen doen.  

De opleiding was echt één groot feest, maar ook een tijd van uitdaging, mijzelf opnieuw ontdekken en veel gezonde stress. Op deze opleiding wordt je echt uitgedaagd, theoretische maar ook tijdens de praktische opdrachten. Alles wordt ook beoordeeld met een cijfer en je moet wekelijks wat inleveren wat dan weer geëvalueerd. Daarnaast sluit je af me een theorie en praktijk examen. Alles bij elkaar maakt dat je echt wat leert en blijft onthouden. 

Valkuilen & de techniek

 De cameramodule van de opleiding cinematografie beloofde een pittige te worden. Alle ‘relevante’ theorie die er over camera’s, licht en compositie die nodig zijn voor een professional werden aangeleerd. Maar dan niet de simpele versie, maar echt de techniek achter de techniek. Onze docent wist dat telkens weer vloeiend uit te leggen, van de werking van codecs, van videocompressie, van lichtgolven tot hele praktijkgerichte vraagstukken zoals een goede preperatie van je camera. Alle valkuilen waar hij ooit in is gelopen, of waar je in zou kunnen lopen, heeft hij belicht. Maar ook handvaten hoe langzaam uit te breiden als videobedrijf. 

Cinematografie: Het Ambacht Camera

Naast theorie werden we ook uitgedaagd en moesten we veel opdrachten uitvoeren die naderhand werden geevalueerd. Deze evaluatie bleek telkens weer zo nuttig, dat m’n aantekeningen telkens nog verder werden aangevuld. Tijdens de module Cinematografie kwam alle theorie samen en gingen we echt in op de ambacht van het vak. De ambacht van een shot bepalen, de specifieke lens, de belichting en vervolgens totale controle hebben en een bepaalde bedoeling hebben met het shot. Dus niet meer sproeien en geen Run en Gun meer. Met de ambachtsbenadering ga je gerichter en professioneler te werk. Wanneer echt alles goed is gepland en bedacht, dan druk je op record. Deze opleiding heeft me verder veel inzichten gebracht wat ik dacht te weten en allemaal nog niet wist, en verder totaal wordt verhelderd zodat je weerbaar bent in situaties waarin je iets geks tegenkomt en daarmee weet wat er aan de hand is en hoe je dit kan oplossen. Ik geef deze opleiding dan ook een 5 sterren van de 5. Een aanrader voor de beginner tot en met de gevorderde professional.

Wat neem ik mee

Mijn bedoeling met het volgen van deze opleiding was dat ik een goed begrip wilde hebben wat relevant is binnen het videovak. Zowel de theorie, de praktijk maar ook de benodigde apparatuur. Het is voor Siemworks belangrijk om de juiste investeringen te doen en om niet in de schreeuwende reclames met 4k, 6k en 8k reclames te trappen. Wat dat betreft wordt er een hoop marketing onzin verkocht waar je als cameraman niet altijd wat aan hebt. Ik weet nu dat het minstens zo belangrijk is te investeren in een goed statief, goede audio en goed licht. Het allerbelangrijkst is de investering in m’n eigen kunnen en dat is deze opleiding meer dan waard.