Bake for Life deel 1: een foto en videoklus in Oeganda

Een uitdaging!

Begin 2019 werd door een goede vriend gevraagd of ik voor het goede doel Bake for Life een reportage van wat Bake for Life in Oeganda doet. Zowel foto’s en video’s. Dat klonk als een hele uitdaging, het leek mij ook erg leerzaam en vooral leuk. Soms moet je jezelf gewoon in het diepe gooien gooien dacht ik. Na wat details te hebben besproken, kon de planning beginnen. Ik ben uiteindelijk 7 dagen met Dick van der Breggen, bestuurslid Projecten van Bake for Life, op stap gegaan en heb ik verschillende dorpjes bezocht waar bakkerijen van Bake for Life zijn gesitueerd. 

Bake for life

Voor dat ik mijn ervaringen tijdens de reis ga delen is het goed om te weten wat Bake for Life precies doet. In mijn eigen woorden: Bake for Life helpt de bevolking van Oeganda, en dan specifiek de mensen die een handicap hebben of op een andere manier een slechte kans hebben op de arbeidsmarkt. Dit doet Bake For Life door middel van verschillende pijlers. Pijler 1 zijn de bakkerijen op locatie, en hiervoor werkt bake for life met de ‘Little Sisters of St. Francis‘. The Little Sisters zijn een nonnen gemeenschap die de minderbedeelde en gehandicapten in Oeganda opvangt en verzorgt. De Sisters hebben verschillende ‘compounds’, een soort van afgebakende locaties, waar zij kinderen verzorgen en opleiden. Bake For Life heeft er voor gezorgd dat deze locaties nu ook een bakkerij hebben zodat de Little Sisters extra opbrengsten kunnen genereren. Bake For Life zorgt er met haar kennis en kunde voor dat deze bakkerijen ook echt succesvol zijn en er dat kwalitatieve producten worden gebakken. 

Bake for life

Naast deze bakkerijen is er een opleiding voor bakkers en is er een speciaal programma (BISS) die Oegandezen helpt zelf voorzienend te zijn met een bakkerij op locatie. Bake For Life wordt georganiseerd vanuit een kleine groep mensen. Het mooie daarvan is is wanneer je bijvoorbeeld een bedrag overmaakt, dat dit bedrag ook voor een groot deel direct wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een BISS bakkerij of een bakkers opleiding van een Oegandees.

Wat neem je dan mee?!

Voor deze klus vond ik het belangrijk om niet te veel cameralenzen en spullen mee te nemen omdat ik altijd alles op m’n rug wilde kunnen dragen. Ik had mijn oog al een tijdje op de Tamron EF 24 – 70 2.8 g2 met beeldstabilisatie, en deze lichtsterke lens kwam ideaal uit voor fotografie en video. Daarnaast nam ik als back up een Canon EF 24 105 f4 lens en een Canon EF 50 1.8 STM mee. Een relatief simpele setup maar genoeg voor deze klus. Om het gewicht te beperken nam ik in plaats van een statief, een Monopod mee van I-footage. Deze monopod is zeer handzaam, is stevig neer te zetten door de handige poten en ideaal om stabiele foto’s én video’s te maken. Daarnaast gingen er 3 sd-kaartjes van 128 gigabyte mee en de nodige geluidsopname apparatuur. Ook kocht ik handige travel rugzak om makkelijk mijn kleding en camera mee te nemen (en de gele heuptas #hipster) Zo werd ik door deze klus toch mooi gedwongen om een handzame travel set-up te verzamelen, die ik nu ook voor andere klussen gebruik. 

Het grote avontuur!

Deze reis ben ik uiteindelijk langs de volgende locaties aangaan: BBROOD in Kampala, Nkokonjero, Soroti, Budaka & Tororo, CCP en verschillende BISS locaties. De reis heb ik afgesloten met een safari trip naar Murchison falls, ik was immers in Oeganda, dan zou het zonde zijn ook niet de natuur daar te beleven en vast te leggen. 

De komende blogs zal ik schrijven over de verschillende locaties en zal ik ook het tripje naar Murchinson falls beschrijven. Nu ik dit schrijf, een jaar later, ben ik nog steeds ontzettend dankbaar dat ik dit heb mogen mee maken. Het was werkelijk een heel bijzondere reis, een reis die mijn ogen heeft geopend, en waar ik Bakeforlife en BBROOD goed mee heb kunnen helpen. 

Check de video

Bekijk hieronder een korte video en foto’s als voorproefje wat er nog komt!