Masterclass Flitsfotografie

Een masterclass?

Afgelopen maand ben ik met Colorwood meegeweest naar Ibiza voor de masterclass wedding en portret fotografie gegeven door Arno de Bruin. Ik was eigenlijk een beetje terughoudend. Ik vond de style van de techniek van Arno best wel intens en ik dacht, kan ik daar wat mee voor mijn bedrijf. Na een goed gesprek bij Colorwood ging ik hier toch iets beter over nadenken, de techniek met flitsen is essentieel voor de groei van mijn creativiteit. Dus yes, nog even goed in de agenda kijken, een en ander schuiven en afzeggen: het ging lukken – Simon gaat naar Ibiza.

Klein groepje, groot plezier

De groep bestond uit totaal 6 cursisten, Arno, zijn assistent Mark en het team van Colorwood. Door de kleinschaligheid van de groep pastte we met z’n alle in een busje en werd het ook gelijk een hechte groep. Ik kan wel zeggen dat het stuk voor stuk vrienden zijn geworden. We verbleven in een all inclusive resort. Dat betekent onbeperkt bier en dat betekent weer hilariteit. Nee gekkigheid, het was gewoon heel vet om met 5 onbekende fotografen in een korte tijd zoveel passie te delen.

Bijzondere locaties

Iedere dag werden we mee genomen naar de mooiste plekjes op Ibiza. Wat begon bij een villa met een tof dakterras waar de eerste shoot plaats vond. Heerlijk eten vooraf, wat we ook eerst moesten vastleggen. Omdat het regende was het lastig buiten alles neer te zetten, tussen de buien door, toch onze eerste fancy flitsfoto geschoten. De dagen daarna gingen we onder andere naar een Alpaca boerderij, een toffe cliffshoot met een Volkswagen, avondshoots, Ibiza stad in de ochtend, een bruiloft op het strand, en tal van toffe locaties waar we werden uitgedaagd iets bijzonders te creëren.

Uit de comfortzone

Normaal zou ik een foto met daglicht schieten, dan ben je afhankelijk van hoe het licht staat en hoe de schaduwen vallen. Door de workshop moesten we ook naar het licht kijken, maar konden we ook leren hoe we licht konden toevoegen. Ik ken de basis van deze technieken wel, maar paste het nooit toe omdat het tijd kost en ik er nog niet zo eigen mee was. Deze workshop leerde mij juist te genieten van het toevoegen van licht om een foto toch die sprankeling mee te geven waardoor een foto extra shined. Vooral op gekke momenten, zoals een zonsondergang. Arno noemde het ‘kunstwerkjes’ maken. En zo is het. Wat dat betreft is mijn creativiteit behoorlijk aangewakkerd. Een beetje creëren zoals ik vroeger m’n Bob Ross schilderijtjes maakte.

Professionele modellen

Maar wat fotografeer je dan precies. Colorwood had verschillende modellen ingevlogen. Fantastisch om met zulke fotogenieke mensen te kunnen werken. Los daarvan waren de mede cursisten natuurlijk ook hele leuk modellen om af en toe mee te schieten. Niks leukers om gezellig portretjes van elkaar te maken.

Aanbevelen

Dat gevoel van constante euforie, ik heb dat lang niet gehad op een workshop. Wel bij deze in Ibiza, en natuurlijk helpt dat eiland daar ook bij. Het was echt heel gaaf en ik zie er naar uit om ooit nog zoiets te doen, maar op een andere locatie. Met andere mensen mooie dingen kunnen maken en tegelijkertijd heel veel leren: echt een aanrader. Daarnaast had Colorwood een heel scala aan mooie lenzen met zich mee die we lekker konden testen. Een waar walhalla. Nogmaals grote dank aan iedereen die geholpen heeft deze Masterclass te organiseren.