Statieportret

De President van India op bezoek

De ambassade van India vroeg mij het staatsbezoek van de President van India, Ram Nath Kovind, vast te leggen. Een bijzonder verzoek. Uiteraard een grote eer om dit te mogen vastleggen. Zoiets had ik nog nooit gedaan, en het verzoek kwam dan ook een beetje onrealistisch over. Het bleek geen spam, want inderdaad, de President kwam inderdaad naar Nederland op bezoek bij koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Nu zal je wellicht denken, hoe vind de ambassade Siemworks? Zoals in de mail stond: ‘We found you on google’. Nooit gedacht een beetje vindbaarheid zo iets leuks kan opleveren.

Split seconds

Het leuke van deze klus was dat alles anders gaat dan gepland. De week dat de president er was regende het constant. Maar regen of geen regen, het bezoek moet worden vastgelegd. Zo moest ik bij het Paleis op de Dam staan om de officiele aankomst te fotograferen. Met de regen in de lens, eerst 40 minuten wachten totdat de president uiteindelijk kwam, had ik ongeveer 3 seconde de tijd dat de president uit zijn auto stapte, een hand gaf aan een Nederlandse beambte en snel naar binnen het Paleis in ging. Als fotograaf moet je dan snel kiezen, welke lens gebruik ik en welke instellingen zijn het best. Ik heb maar 1 kans. Ik werk altijd met 2 camera’s met 2 lenzen. Dus bij het aan komen rijden van de wagens schoot ik met mijn 70 200 2.8 mm lens, en daarna schakelde ik snel over op m’n 24 70 mm 2.8. De Canon R5 deed zijn werk perfect en uiteindelijk had ik een fantastisch scherpgestelde foto. Aan mijn compositie kon ik niet zoveel doen, ik mocht maar vanaf 1 plek fotograferen.

Vakantiefotograaf

Voor deze klus waren verschillende fotografen ingehuurd door de Indiase Ambassade, zo werd ik de woensdag daarop bij het toeristische bezoekje geplaatst van de first lady van India, de vrouw van de president, en haar dochter. Het werd bezoekje aan de Zaanse schans. Ook hier waren er veel situaties waar ik toch even snel moest schakelen. Zo waren de meeste locaties qua belichting niet echt prettig. Bij een bruiloft is daar meestal wel rekening mee gehouden, maar als je in een donkere graanmolen een foto moet maken, moet je wel even de flitser erbij pakken. Ook wil je vaak een verhaal vertellen in dat korte moment, dus was een groot hoek, in mijn geval de 16 35mm F4, wel een must om de situatie juist vast te leggen. Verder bezochten we nog de kaasfabriek en de klompenmaker op de Zaanse schans, om vervolgens midden in Amsterdam bij een Italiaans restaurantje te eten. Het bijzondere aan dit alles was dat ik de enige fotograaf was, en dat we in een colonne reden en allerlei privileges hadden op de weg. Best gaaf om dan in die auto te zitten.

Persfotograaf?

Als tegenprestatie geeft degene die op staatsbezoek komt, iets terug. In dit geval was dat een Indiase dansvoorstelling in het muziekgebouw aan ’t IJ. Hier legde ik de borrel voorafgaand af, en kwam uiteindelijk ook de Koning en Koningin met de President. Dit was toch een bijzonder momentje. De pers stond klaar en we kregen een korte uitleg van de koninklijke persvoorlichter hoe en wat er mogelijk was. Alhoewel, de pers kreeg 2 momenten om foto’s te maken. Omdat ik de fotograaf van de Indiase ambassade waren er voor mij geen beperkingen. Best bijzonder om dat privilege te hebben haha.

Flits!

En dan is er een plek gekozen waar het koningspaar een paar seconde gaat staan, niet al te best licht, het wordt al donker. Dus het wordt weer flitsen. Nu flits ik niet zo vaak in penibele situaties, dus dit was dan ook zeker weer een leerzaam en spannend moment. Want je hebt 10 seconde om een ‘perfect’ shot te maken. Ik zette mijn flits op semi automatisch, en ook al heb ik een profoto A1, een fancy flitser, had de flitser het op moment supreme best zwaar en begon deze af en toe iets te hard te flitsen. Er zaten zeker goede foto’s tussen, maar ik weet nu ook dat als samen met die pers die 10 seconden hebt, je 100% moet weten wat je doet en hoe hard je wilt flitsen. Volgende keer dus lekker op manuele modus.

Statieportret

De volgende dag vertrok de president weer en moest ik om 7:00 sochtends bij het Paleis op de Dam staan. De briefing was om een foto te maken van zijn vertrek, dus dat de president naar z’n auto loopt. Maar al gauw bleek dat ik het paleis in moest om statieportretten te maken. Weer een uniek momentje. Eerst was er gedoe bij de ingang. Want ze zijn behoorlijk streng, maar toen ze mijn naam hoorden mocht ik gelukkig toch naar binnen. De videograaf moest overigens buiten blijven, dus het was wel echt streng. Vervolgens ben ik de fotograaf die alles zou moeten kunnen, dus ook zo’n net statieportret. In dit geval vond ik het licht in de ruimte best egaal en mooi en wilde ik bewust niet flitsen. Het personeel heeft het licht toen nog wat harder aangezet zodat ik vooral op het plaatje kon letten. Uiteindelijk erg tevreden met het resultaat.

Adrenaline

Ook al waren het maar 3 dagen, het voelde als een week, om dit alles vast te leggen. Verder was het erg leuk om met de andere fotograaf, arash en de videograaf, samen te werken en kennis te maken. Ik zou niet iedere dag in zo’n ‘persfotograaf’ keurslijf willen zitten, maar het was wel echt gaaf.